İlk direksiyon dersinde koltuk ve ayna ayarı, pedallar, vites düzeni, güvenli kalkış ve kontrollü duruş üzerinde çalışılır. Dersin hızı, aracı tanıma düzeyinize göre belirlenmelidir.
Nereden başlamalısınız?
Daha önce hiç araç kullanmadıysanız ilk derste her şeyi birden yapmanız beklenmez. Bir yandan aynaya bakarken bir yandan debriyajı ayarlamak başlangıçta karmaşık gelebilir. Hareketleri küçük adımlara bölmek, neyi neden yaptığınızı anlamanızı kolaylaştırır.
Derse gelirken ayağınızın pedalı hissetmesine izin veren rahat bir ayakkabı seçin. Görüşünüzü veya hareketinizi kısıtlayan eşyaları düzenleyin. Kullanmanız gereken gözlük gibi araçları yanınıza alın ve daha önce yaşadığınız sürüş güçlüklerini eğitmeninize anlatın.

İlk derste üzerinde durulacaklar
- Pedallara rahat erişecek şekilde koltuğu, sırtlığı ve direksiyonu ayarlamak.
- İç ve dış aynaların görüş alanını kontrol etmek, emniyet kemerini takmak.
- Gaz, fren ve debriyajın işlevini araç dururken tanımak.
- Eğitmenin seçtiği güvenli alanda kalkış ve duruş çalışmak.
- Ders sonunda rahat yapılan ve tekrar gereken hareketleri not etmek.
Sık yapılan hata
İlk dersten önce bir yakınınızın aracıyla trafikte deneme yapmak güvenli bir hazırlık değildir. Başlangıç eğitimi uygun eğitim aracı ve yetkili eğitmenle yürütülmelidir. Öğrenme hızınızı başka adaylarla karşılaştırmak yerine kendi kontrolünüzün nasıl geliştiğine bakın.


