Direksiyon sınavında en çok başarıyı etkileyen hatalar emniyet kemerini takmamak, aynaları kontrol etmemek, sinyal vermeden şerit değiştirmek, takip mesafesini korumamak ve yokuşta aracı geri kaçırmaktır. Kurs bedeline parkur kullanımı, eğitim materyali ve sınav öncesi ek çalışma dâhildir; ödeme elden taksitle ya da kredi kartına 12 aya kadar taksitle yapılabilir.
Sınav başlamadan önce
- Koltuğu ve direksiyonu kendinize göre ayarlayın
- İç ve dış aynaları kontrol edin
- Emniyet kemerini takın
- El frenini ve vitesi kontrol edin
- Aracı çalıştırmadan önce çevreyi gözlemleyin

Sık yapılan hatalar
- Sinyal vermeden şerit değiştirmek
- Aynalara bakmadan manevra yapmak
- Yokuşta aracı geri kaçırmak
- Takip mesafesini korumamak
- Dur levhasında tam durmamak
- Hız sınırını aşmak veya gereksiz yavaş gitmek
Heyecanı yönetmek
Sınav heyecanı en çok ilk iki dakikada etkili olur. Aracı çalıştırmadan önce derin bir nefes alın, kontrol adımlarını sesli tekrar edin. Ders yaptığınız parkurda sınava giriyorsanız zaten alanı tanıyorsunuz — bu en büyük avantajınız.

Komisyon neye bakıyor?
Direksiyon sınavında komisyonun değerlendirdiği şey yalnızca aracı hareket ettirebilmeniz değil; trafikte güvenli davranıp davranmadığınız. Bu yüzden ayna kullanımı, sinyal verme, omuz kontrolü ve takip mesafesi gibi görünüşte küçük ama güvenlik açısından belirleyici davranışlar sürekli izleniyor.
Bazı hatalar puan kaybına yol açarken bazıları doğrudan başarısızlık sebebi. Kırmızı ışık ihlali, geçiş üstünlüğüne uymamak ve eğitmenin müdahale etmek zorunda kalması bu ikinci gruba giriyor.
Sınav günü kontrol listesi
- Kimlik ve gerekli evrakı bir gece önceden hazırlayın.
- Sınav saatinden en az yarım saat önce alanda olun.
- Araca binince koltuk, ayna ve kemer ayarını acele etmeden yapın.
- El frenini ve vitesin boşta olduğunu kontrol edin.
- Hareket etmeden önce ayna ve omuz kontrolü yapın.
- Hata yaparsanız panikleyip sürüşü bozmayın, sakin devam edin.
- Komisyonun yönergesini duymadıysanız çekinmeden tekrar sorun.

Adana’da nereden destek alabilirsiniz?
Bu başlıkta takıldığınız bir nokta varsa Adana Seyhan’daki kursumuza uğrayın ya da WhatsApp’tan yazın. direksiyon sınavı hazırlığı konusunda eğitmenlerimiz hem teorik tarafı hem de direksiyon başındaki uygulamasını birlikte gösteriyor.
Konu anlatımı videolarımız ve deneme e-sınavımız kursiyerlerimize ücretsiz açık. Takıldığınız konuyu derslikte eğitmenimize maket ve pano üzerinde sorabilirsiniz.
Hata türleri ve sonuçları
| Davranış | Sonuç | Nasıl önlenir? |
|---|---|---|
| Kırmızı ışık ihlali | Doğrudan başarısızlık | Kavşağa yaklaşırken hızı erken düşürün |
| Geçiş üstünlüğüne uymama | Doğrudan başarısızlık | Kavşak kurallarını ezberleyin, uygulayın |
| Eğitmenin müdahalesi | Doğrudan başarısızlık | Şüphede kaldığınızda yavaşlayın, zorlamayın |
| Ayna kullanmama | Puan kaybı | Her 5–8 saniyede ayna taraması alışkanlığı |
| Takip mesafesi ihlali | Puan kaybı | İki saniye kuralını sayarak uygulayın |
| Yokuşta geri kaçırma | Puan kaybı | El freni–debriyaj uyumunu parkurda tekrarlayın |
Sınavdan bir gün önce ne yapmalı?
Sınavdan önceki gün yeni bir şey öğrenmeye çalışmayın. Son güne kadar çalışılmamış bir manevrayı o gün oturtmak mümkün değil; tersine, kafanızı karıştırır. Yapılacak en iyi şey tanıdık bir güzergâhta kısa bir sürüş yapıp aracın hissine yeniden alışmak.
Evrakınızı hazırlayın, sınav alanına nasıl gideceğinizi netleştirin ve erken yatın. Adana’da yaz aylarında sabah sınavları serin saatlere denk geldiği için avantajlıdır; öğleden sonraki sınavlarda sıcak ve yorgunluk performansı düşürebilir.

